2012. október 23., kedd

Donut, azaz amerikai fánk


Mit csináljon egy anyuka mikor a gyerekek minden áron olyan fánkot akarnak amit a boltok vagy pékségek polcain látnak? Azt a bizonyos amerikai fánkot! (Amit a jó zsaruk mindig olyan jó ízűen tömnek magukba az amerikai filmekben)
Na mit csinál egy jó anyuka? Enged a nyomásnak és megveszi? Nem, nem! Hát megsüti! Na, ezt csináltam én ma délután! Ha már ilyet ennének a gyermekeim, legalább tudjam, hogy nincs benne tartósítószer, egyéb adalék stb....

Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1/4 csapott tk. só
  • 1/4 tk. fahéj
  • 1 tojás
  • 4dkg vaj
  • 27,5 dkg liszt
 A tejet 1 tk. cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felfusson.
Ezután a maradék cukrot, a sót, a fahéjat, az olvasztott vajat, a lisztet és az élesztős tejet simára gyúrom, majd kelesztő tálban meleg helyen 30 percig kelesztem.
Miután megkelt a tésztám lisztezett deszkára borítom és 12 egyforma golyót formázok belőle és kb. 10 percig hagyom őket pihenni. Ezalatt tovább kelnek.
Utána lisztes ujjal lyukat fúrok minden gombóc közepébe, és körkörös mozdulatokkal kitágítom úgy, hogy karikát kapjak. A karikákat kicsit ellapítom és még 5-10 percig hagyom pihenni őket.
A sütőzsiradékot (ami lehet olaj, vagy inkább kókuszzsír, mert szerintem a legjobb!!!) felforrósítom és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Ízlés szerint márthatom olvasztott csokiba, cukor mázba, lekvárba. De magában is nagyon finom , ízletes.

A kisült fánkok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése