Az első saját "fejlesztésű" kenyerem!!! :)
A névadással nagy bajban voltam, minek nevezzem el a kenyerem, hiszen 3 különböző lisztből "gyúrtam" össze.
A kenyeret már tegnap megsütöttem. Végül hosszas gondolkodás után ma megszületett a neve!
Nagyon büszke vagyok rá, mert nemcsak hogy fantasztikusan néz ki, hanem isteni finom is! :)
Íme a recept!
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 2 tk. só
- 1 tk. barna cukor
- 2 ek. burgonyapehely
- 2 ek. olaj
- 1 csipet aszkorbinsav
- 2 ek. joghurt
- 20-22 dkg öregtészta
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1,2 dkg friss élesztő
- 2 ek. magkeverék
Elindítottam a dagasztást, majd az utolsó 5 percben hozzáteszem a magokat.Mikor leállt a dagasztás olajozott kelesztőtálba tettem és meleg helyen 50-55 perc alatt duplájára kelesztettem.
kelesztés után |
kelesztés előtt |
Mivel gyönyörű, napos időnk volt tegnap én kiraktam az ablakba, hogy keljen. Meg is lett az eredménye. Látszik a képeken, hogy milyen szépen megkelt a tészta.
Ezután cipó formájúra formázom és sütőpapírral kibélelt kerek jénai tálba teszem. Tovább "napoztattam", hogy itt a fedett jénai tálba tovább keljen. Kb. 30 perc kell neki. 5 perccel a vége előtt hosszan bevágtam a tetején és megszórtam egy kis rozsliszttel. (Ettől olyan rusztikus kinézete lesz.)
a további kelesztés előtt |
a további kelesztés után |
Ezután a jénai tetejét vízzel jól
bespricceltem, majd a 210 fokra előmelegített sütőbe helyeztem a
kenyeret. Kb. 50-55 percig, vagy amíg a kívánt színt eléri sütöttem. Az
utolsó 5-10 percre le lehet venni a jénai tetejét, akkor lesz szép a
kenyér színe, ill. finom ropogós a héja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése