Ma reggel finom, foszlós, fonott kaláccsal leptem meg a gyerekeket. Volt sikere, nagyon örültek neki! :)
Egyik lekvárral, másik mézzel ette. Én a jó kis diabetikus eper lekváromat vettem elő és finom kávét szürcsölgettem hozzá.
Tökéletes reggeli! :)
A recept alapját Limara Foszlós kalács receptje adta. Mivel azonban egy-két dolgot változtattam benne, ezért leírom, hogy pontosan hogyan is készítettem el.
Hozzávalók:
- 2,5 dl habtejszín
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek. barna cukor
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 1 egész tojás a lekenéshez
A felsorolt sorrendben beletettem az összes hozzávalót a kenyérsütőbe. Mikor leállt a dagasztás olajozott kelesztőtálba tettem a tésztát és a duplájára kelesztettem.
Ezután lisztezett felületre
borítottam majd, hatfelé osztottam a tésztát. A darabokat kis zsemle formákra gömbölyítettem és 10 percig állni hagytam. Minden tésztadarabot nagyjából 30 cm hosszúra
kisodortam, figyelve arra, hogy a szálak vége folyamatosan elvékonyodjon.
A szálakat "hatos fonással" összefontam.
(A "hatos fonásról" kis videót itt láthatsz. Elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az!)
(A "hatos fonásról" kis videót itt láthatsz. Elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az!)
hatos fonás |
kelesztés után megkenve |
Ezután lekentem a kalácsot tojással és 20 percig kelni hagytam. Majd újból lekentem a tojással, és újabb 20 perc kelesztés következett.
Végül 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
a kész kalács |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése