2012. október 29., hétfő

Fahéjas almatorta


Ez az egyik kedvenc sütink! Gyors, egyszerű és nagyon finom! :)
Ha vendégek jönnek hozzánk az esetek többségében gyors összedobom ezt a sütit. Eddig még mindig sikerem volt vele! Általában a recepttel együtt távoztak! :)
A másik, hogy ez az a sütemény amit a gyerekekkel együtt is meg lehet csinálni. Rendszerint ott sündörögnek körülöttem a konyhában és "segítenek"! :)



Hozzávalók 12 szelethez:
  • 750 g alma
  • 1+2 tk. fahéj
  • 125 g puha vaj
  • 125 g + 3 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 2 tojás 
  •  2 ek. tejszín
  • 185 g liszt
  • 1 ½ tk. sütőpor
Az almát megmossuk, meghámozzuk, nyolcadokra vágjuk és kimagozzuk. Megszórjuk 1 tk. fahéjjal.
Robotgéppel jól összekeverjük a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és a tejszínt.
A sütőport összevegyítjük a liszttel, a vajas krémhez adjuk, jól összekeverjük. A tésztát kivajazott, lisztezett formába töltjük és kirakjuk az almadarabokkal.



Előmelegített 180 fokos sütő közepére toljuk, majd 35-40 perc alatt megsütjük. 2 tk. fahéjat összekeverünk 3 ek. cukorral és megszórjuk a tetejét.




Én próbáltam már meggyel, szilvával, körtével, azokkal is nagyon finom volt! Továbbá csináltam már tönköly fehér liszttel és cukor helyett nyírfacukorral. Kb. 150-160 g xillit kell bele. Így még az egészségünkre is vigyáztam! :)

2012. október 27., szombat

McQueen torta

Ez a torta a kisfiam 5. születésnapjára készült. Mint már egy régebbi bejegyzésben említettem a 4. szülinapi tortájára még csak egy McQueen figurát csináltam marcipánból. De idén gondoltam mi lenne, ha az egész torta egy nagy McQueen figura lenne!
És lám sikerült!!! :)


A torta maga egy csokoládés-meggyes torta volt, marcipán bevonattal. Hát hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű volt ekkora egybefüggő marcipánt nyújtani. De szerencsémre voltak segítőim, a gyerekeim keresztanyukái! Még egyszer köszönet nekik a segítségért! :)

Néhány kép a "munkafolyamatról"!


Barbie torta

Ez a torta a kislányom 3. születésnapjára készült!
Igazából nem is Barbie ez, hanem Csipkerózsika! Akkoriban az volt a kedvence! :) Két legyet ütöttem egy csapásra, hiszen volt ez a csodaszép torta, ami nagyon finom lett, és volt a Csipkerózsika baba, aminek meg nagyon örült! :)

Ez is marcipán bevonattal készült! Megküzdöttünk vele! :) De a végeredmény azt hiszem első neki futásra szép lett!! :)

Néhány kép még a "munkamenetről"! :)


Szülinapi torták

Gondoltam megmutatom néhány régebbi szülinapi tortámat, amit még a gyerekeknek csináltam.
Az egész "tortagyártás" úgy indult, hogy a kisfiam első és második születésnapjára még rendeltem a tortákat. Sok pénzért semmilyen tortákat kaptam. Marcipán helyett fondant-nal bevont, icipici torták. A vendégek fél fogára sem volt elég. (Egy-egy ilyen szülinapra összejön a rokonság, 15-16 fő!)
Na, ekkor döntöttem, úgy hogy ezt én is megtudom csinálni, sőt még jobbat is!
Az első tortáim még egyszerűek, hagyományos kerek torták, marcipánnal bevonva. A legelső tortám a kisfiam 3. szülinapjára még nem lett valami szép, (de persze annál finomabb volt) ezért azt inkább nem teszem fel. Mondjuk úgy, hogy az volt a kísérleti darab! :) Amúgy diós-karamellás torta volt! Hmmmm....
Na, ez már szép lett:
 



Ez egy epres-túrós torta volt marcipán bevonattal a kislányom 1. szülinapjára. Itt még a figurákat nem én csináltam.

A következő torta ugyancsak a kislányomnak készült, de már a 2. szülinapjára. Mivel előző évben nagy sikere volt az epres-túrós tortának ebben az évben is maradta ez, de itt már jobban készültem a díszítéssel. A kis marcipán figurákat is én csináltam, egy kis erdei csendélet készült! :)




A következő torta a kisfiam 4. szülinapjára készült. Ez egy csokis-málnás torta volt! Isteni finom lett!!! Volt sikere! :)
Na és persze  a díszítésnek is a kisfiamnál! Ekkor már nagyban benne voltunk a Villám Mcqueen-s lázban, úgyhogy muszáj volt megjelenítenem őt is! Ekkor még csak egy tömb marcipánból figuráztam ki, de egy évvel később.... :)



2012. október 23., kedd

Donut, azaz amerikai fánk


Mit csináljon egy anyuka mikor a gyerekek minden áron olyan fánkot akarnak amit a boltok vagy pékségek polcain látnak? Azt a bizonyos amerikai fánkot! (Amit a jó zsaruk mindig olyan jó ízűen tömnek magukba az amerikai filmekben)
Na mit csinál egy jó anyuka? Enged a nyomásnak és megveszi? Nem, nem! Hát megsüti! Na, ezt csináltam én ma délután! Ha már ilyet ennének a gyermekeim, legalább tudjam, hogy nincs benne tartósítószer, egyéb adalék stb....

Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1/4 csapott tk. só
  • 1/4 tk. fahéj
  • 1 tojás
  • 4dkg vaj
  • 27,5 dkg liszt
 A tejet 1 tk. cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felfusson.
Ezután a maradék cukrot, a sót, a fahéjat, az olvasztott vajat, a lisztet és az élesztős tejet simára gyúrom, majd kelesztő tálban meleg helyen 30 percig kelesztem.
Miután megkelt a tésztám lisztezett deszkára borítom és 12 egyforma golyót formázok belőle és kb. 10 percig hagyom őket pihenni. Ezalatt tovább kelnek.
Utána lisztes ujjal lyukat fúrok minden gombóc közepébe, és körkörös mozdulatokkal kitágítom úgy, hogy karikát kapjak. A karikákat kicsit ellapítom és még 5-10 percig hagyom pihenni őket.
A sütőzsiradékot (ami lehet olaj, vagy inkább kókuszzsír, mert szerintem a legjobb!!!) felforrósítom és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Ízlés szerint márthatom olvasztott csokiba, cukor mázba, lekvárba. De magában is nagyon finom , ízletes.

A kisült fánkok

Fonott kalács


Ma reggel finom, foszlós, fonott kaláccsal leptem meg a gyerekeket. Volt sikere, nagyon örültek neki! :)
Egyik lekvárral, másik mézzel ette. Én a jó kis diabetikus eper lekváromat vettem elő és finom kávét szürcsölgettem hozzá.
Tökéletes reggeli! :)
A recept alapját Limara Foszlós kalács receptje adta. Mivel azonban egy-két dolgot változtattam benne, ezért leírom, hogy pontosan hogyan is készítettem el.

Hozzávalók:


  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • csipet só
  • 3 ek. barna cukor
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 egész tojás a lekenéshez

   A felsorolt sorrendben beletettem az összes hozzávalót a kenyérsütőbe. Mikor leállt a dagasztás olajozott kelesztőtálba tettem a tésztát és a duplájára kelesztettem.

Ezután lisztezett felületre borítottam majd, hatfelé osztottam a tésztát. A darabokat kis zsemle formákra gömbölyítettem és 10 percig állni hagytam. Minden tésztadarabot nagyjából 30 cm hosszúra kisodortam, figyelve arra, hogy a szálak vége folyamatosan elvékonyodjon.

A szálakat "hatos fonással" összefontam.
 (A "hatos fonásról" kis videót itt láthatsz. Elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az!)

hatos fonás
kelesztés után megkenve
 
Ezután lekentem a kalácsot tojással és 20 percig kelni hagytam. Majd újból lekentem a tojással, és újabb 20 perc kelesztés következett.
Végül 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.


a kész kalács

2012. október 21., vasárnap

Adventi koszorú mézeskalácsból 1.



Ma nagyon nagy munkában voltam.
Gondolatban már napok óta készülök, hogy elkészítsem ezt az adventi koszorút mézeskalácsból. Ajándék lesz, egy kedves ismerősnek.
Két koszorú készül most egyenlőre, de a másik munkásabb, több fázisból áll, úgyhogy az még nem készült el. De amint meg vagyok vele hozom azt is! :)





Teljes kiőrlésű farm cipó


Az első saját "fejlesztésű" kenyerem!!! :) 
A névadással nagy bajban voltam, minek nevezzem el a kenyerem, hiszen 3 különböző lisztből "gyúrtam" össze.
A kenyeret már tegnap megsütöttem. Végül hosszas gondolkodás után ma megszületett a neve!
Nagyon büszke vagyok rá, mert nemcsak hogy fantasztikusan néz ki, hanem isteni finom is! :)
Íme a recept!


Hozzávalók:
  • 3 dl víz
  • 2 tk. só
  • 1 tk. barna cukor
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 2 ek. olaj
  • 1 csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. joghurt
  • 20-22 dkg öregtészta
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1,2 dkg friss élesztő
  • 2 ek. magkeverék
A magkeverék kivételével az összes hozzávalót a felsorolt sorrendben beleteszem a kenyérsütőbe. (Fontos, hogy mindig a nedves anyagok kerüljenek a gépbe, és csak utána a száraz anyag.)
Elindítottam a dagasztást, majd az utolsó 5 percben hozzáteszem a magokat.Mikor leállt a dagasztás olajozott kelesztőtálba tettem és meleg helyen 50-55 perc alatt duplájára kelesztettem.

kelesztés után
kelesztés előtt










Mivel gyönyörű, napos időnk volt tegnap én kiraktam az ablakba, hogy keljen. Meg is lett az eredménye. Látszik a képeken, hogy milyen szépen megkelt a tészta.
Ezután cipó formájúra formázom és sütőpapírral kibélelt kerek jénai tálba teszem. Tovább "napoztattam", hogy itt a fedett jénai tálba tovább keljen. Kb. 30 perc kell neki. 5 perccel a vége előtt hosszan bevágtam a tetején és megszórtam egy kis rozsliszttel. (Ettől olyan  rusztikus kinézete lesz.)

a további kelesztés előtt
a további kelesztés után










Ezután a jénai tetejét vízzel jól bespricceltem, majd a 210 fokra előmelegített sütőbe helyeztem a kenyeret. Kb. 50-55 percig, vagy amíg a kívánt színt eléri sütöttem. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a jénai tetejét, akkor lesz szép a kenyér színe, ill. finom ropogós a héja.
Mikor kész rácsra teszem hűlni.